Cu ocazia aniversării a 75-a a Universității de Stat din Moldova, absolventul Facultății de Matematică și Informatică Ion Grama, Profesor, Université Bretagne Sud, Franța, http://web.univ-ubs.fr/lmba/grama/, a oferit un interviu despre istoria vieții Domniei sale.
Tradițional, discipolii USM sunt cei care asigură piața muncii cu profesioniști, specialiști cu o înaltă pregătire academică. Care au fost oportunitățile Dvs. de angajare și cum v-ați acomodat necesităților practice ale profesiunii? Performanța și excelența academică sunt apreciate și la mare căutare. Absolvirea USM-ului v-a marcat viața profesională?
Îmi permit să răspund la aceste două întrebări împreună. Cred că domeniul cercetării științifice este un caz special, deoarece, pe lângă pregătirea academică serioasă, este necesară și o curiozitate vitală. Am fost foarte onorat să obțin diploma roșie de la Universitate. Dintr-o combinație fericită de circumstanțe, am reușit să-mi transform visul din adolescenta într-o profesie, fiind angajat la Institutul de Matematică al Academiei de Științe din Moldova. Am aprofundat unul dintre domeniile pe care nu am crezut niciodată că le voi aborda: probabilitatea și statisticile matematice. De asemenea, am avut ocazia să-mi pregătesc și să-mi susțin teza de doctorat la Institutul de Matematică Steklov din Moscova. Toate aceste evenimente au determinat cursul carierei mele științifice. Mai târziu, în 1999, am preluat un post de profesor universitar în Franța.
Tinerețea și studenția sunt perioade absolut extraordinare, dinamice în viața unui om. Ce amintiri aveți Dumneavoastră din anii de studenție din cadrul Universității de Stat din Moldova?
Personal, mi-au plăcut foarte mult atât anii de studii la Universitate, cât și compania colegilor mei din facultate. Am avut un timp uimitor împreună și unii dintre ei au lăsat o amprentă profundă pentru o viață întreagă. Mulți sunt și astăzi prieteni dragi și colegi.
Studiile și formarea profesională se datorează iscusinței și măiestriei profesorilor. Care dintre aceștia și prin ce v-au marcat pe parcursul anilor de studenție?
Am avut ocazia și onoarea de a-i avea ca profesori pe domnii Calistru, Prisăcaru, Druguț, Stahi, Poștaru, Rusu, Barbaroșie care mi-au marcat anii de studiu prin imensa lor pasiune pentru matematică, precum și prin efortul lor de educație excepțională a multor generații de studenți și matematicieni. Le sunt profund recunoscător și le mulțumesc foarte mult pentru tot ceea ce au făcut.
Pasiunea pentru domeniul profesat adaugă valoare pregătirii profesionale. De unde vine pasiunea Dumneavoastră pentru matematică ?
Pasiunea mea pentru matematică s-a trezit în mine pe băncile școlii N1 din Ungheni, de la care am absolvit în 1976. Am avut norocul să-i am ca profesori de matematică pe Vladimir Aleksei Drăgan și Nikolai Petru Lachi. Profit de această ocazie pentru a le mulțumi pentru orele petrecute împreună rezolvând probleme.
Vă mai aduceți aminte de ce ați ales USM și cât de ușor a fost să fiți admis la studii?
Așa cum am spus mai sus, de la școală, am vrut să fac matematică. La absolvirea școlii, doamna Eva Natan Leibelman, profesoară la una dintre disciplinele mele preferate - istoria - mi-a spus: acum începem să ne pregătim pentru examenele de admitere (în istorie). Nu am ezitat să aleg matematica. Îmi amintesc că, pentru a mă pregăti pentru examenele de admitere, mergeam la biblioteca orașului pentru a consulta enciclopedia din care am studiat integralele, care de fapt nici măcar nu erau în program. Antrenamentul m-a prins bine mai târziu la facultate. Examenele de admitere au decurs foarte bine. Din memorie, profesorul Chiloglu, care era examinator la examenul de admitere la fizică, mi-a spus multe cuvinte calde și m-a felicitat cu un răspuns excelent.
Ați devenit o personalitate notorie a țării noastre. Cum ați reușit să îmbinați studiile și să vă bucurați de tinerețe?
Cercetarea științifică oferă posibilitatea de a avea deschideri în timpul călătoriilor la conferințe și sejururi științifice în diferite părți ale lumii. De asemenea, am avut ocazia să petrec mulți ani la Moscova, Milano, Berlin, unde am reușit să mă bucur atât de muncă, cât și de momente interesante din viața cotidiana.
Studenții/absolvenții sunt barometrul performanțelor USM. Ce impresii aveţi despre Alma Mater în prezent? În timpul de față, sistemul educațional din țară urmează un anume model care este concentrat doar pe dezvoltarea de competențe. La ce să apeleze tinerii pentru a găsi un echilibru între presiunea de a deveni un specialist necesar pe piața muncii și pasiunea pentru un anume domeniu, chiar dacă e mai puțin căutat, solicitat?
Cred că studierea este la fel de interesantă pentru studenții actuali ca și pentru noi acum 40 de ani. Desigur, vremurile s-au schimbat, dar prin culoarele universității există încă, cum să spunem, un spirit de student specific, pe care l-am îmbrățișat și în timpul nostru. Sunt sigur că, în final, studenții devin mai instruiți, mai competenți, mai competitivi, mai motivați și mai pasionați decât înainte. La fel ca și echipa de profesori care îi formează. Îmi doresc ca toată lumea să-și combine pasiunea cu munca cât mai reușit.
Din perspectiva experienței valoroase a activității Dvs. Ce sfaturi le puteți da studenților actuali, viitorilor studenți, pentru a-și construi reușit istoria vieții lor?
Perseverați în calea profesională. Implicați-vă cu toată dragostea în profesia aleasă.
USM împlinește anul acesta 75 de ani de la fondare. Ce mesaj de felicitare vreți să transmiteți Almei Mater – Universitatea de Stat din Moldova?
Parcursul Universității de Stat din Moldova este impresionant. În doar 75 de ani de existență, a devenit un centru valoros de educație și cercetare de un nivel important. Eu și soția mea suntem mândri că am absolvit Universitatea de Stat din Moldova și subliniem acest lucru cu fiecare prilej convenabil. Cu ocazia jubileului de 75 de ani de la înființare, îi urez Universității de Stat din Moldova mulți ani de prosperitate și realizarea tuturor proiectelor pentru construirea viitorului noilor generații.
- 126 vizualizări