FMI logo

 

 

 

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ

A plecat la cele veșnice Profesorul Arcadie Semențul

Postat de prodecan la Joi, 19/08/2021 - 11:54
Arcadie Semențul

Comunitatea didactico-științifică a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de de Matematică și Informatică, comunitatea matematicienilor, întreaga societate  a suferit o pierdere irecuperabilă. La 18 august curent a încetat să bată inima conferențiarului universitar, doctor în științe fizico-matematice Arcadie Semențul (02.01.1941-18.08.2021).

Profesorul Arcadie Semențul s-a născut la 2 ianuarie 1941 în s. Cobasna, Rîbniţa. A absolvit Facultatea de Fizică și Matematică a Universității de Stat din Chișinău în 1962 și doctorantura Institutului de Matematică cu Centrul de Calcul al A.Ş.M. în 1968.

Teza de doctor în științe fizico-matematice a susținut-o în 1973 sub conducerea prof. Israel Gohberg.

În perioada 1966–1977 a lucrat la Institutul de Matematică cu Centrul de Calcul al A.Ş.M. în calitate de laborant superior, cercetător științific inferior și cercetător științific superior. În anii 1962–1964, iar apoi din anul 1977 a lucrat la Universitatea de Stat din Moldova în calitate de laborant, asistent, lector superior, conferențiar universitar, începând de la catedra Analiză Matematică până la Departamentul Matematică.

A fost distins cu Diplome ale Ministerului Educației și Guvernului.

Profesorul Arcadie Semențul a fost si va rămâne în memoria celor, care l-au cunoscut, ca un Om de o inteligență, bunăvoință și deschidere deosebite.

A fost un matematician fin cu o cultură matematică enciclopedică vastă, specialist în analiza funcțională recunoscut și apreciat departe peste hotarele țării.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!