Cu ocazia aniversării a 75-a a Universității de Stat din Moldova, absolventul Facultății de Matematică și Informatică Vlad DRĂGĂLIN, Vice-președnte al Janssen, Pharmaceutical Companies of Johnson and Johnson, SUA, https://www.linkedin.com/in/vlad-dragalin-b4483a13/, a oferit un interviu despre istoria vieții Domniei sale.
1. Tradițional, discipolii USM sunt cei care asigură piața muncii cu profesioniști, specialiști cu o înaltă pregătire academică. Care au fost oportunitățile Dvs. de angajare și cum v-ați acomodat necesităților practice ale profesiunii?
După absolvirea Facultății de Matematică și Informatică, specialitatea Matematică Aplicată am fost repartizat la Institutul de Matematică al Academiei de Științe a Moldovei în calitate de programator în Sectorul de Probabilitate. Aici am continuat cercetările inițiate în lucrarea de diplomă și am implementat metodologia într-un pachet de programe pentru a facilita aplicația în practică. Rezultatele au fost publicate în prima mea monografie.
2. Performanța și excelența academică sunt apreciate și la mare căutare. Absolvirea USM-ului v-a marcat viața profesională?
Desigur, USM a fost trambulina care m-a lansat în viața profesională și în lumea mare: aspirantura la Institutul Steklov al Academiei de științe a URSS, Moscova, Rusia; cercetător științific la Institutul de Matematică Aplicată și Informatică în Milano, Italia; bursa Humboldt la Universitatea Wurzburg, Germania; Profesor la Universitatea Rochester, New York, SUA; urmată în ultimii 20 de ani de o cariera științifică în industria farmaceutică din SUA, reprezentând PhRMA în două Grupuri de Experți (E9(R1) și E20) pentru ICH (International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use), și culminând cu titlul de Membru-ales al Asociației de Statistică a SUA.
3. Tinerețea și studenția sunt perioade absolut extraordinare, dinamice în viața unui om. Ce amintiri aveți Dumneavoastră din anii de studenție din cadrul Universității de Stat din Moldova?
Una din cele mai frumoase amintiri din anii de studenție a fost prima călătorie peste hotarele Uniunii Sovietice în detașamentul studențesc internațional în Bulgaria. Împreună cu mulți studenți din alte țări ale blocului sovietic am lucrat la munci agricole într-o comună din vecinătatea orașului Plovdiv. Dar cel mai important pentru mine personal a fost că m-am îndrăgostit acolo de viitoarea mea soție, cu care am călătorit împreună pană acum în mai mult de 70 de tari.
4. Studiile și formarea profesională se datorează iscusinței și măiestriei profesorilor. Care dintre aceștia și prin ce v-au marcat pe parcursul anilor de studenție?
Andrei Poștaru mi-a fost profesorul cursului de probabilitate care mi-a insuflat admirația pentru această disciplină și a pus bazele pentru metodologia și aplicațiile ei. Academicianul Georghe Mișcoi ne-a predat un curs avansat în teoria cozilor, care a devenit tema lucrării mele de diplomă. Tot el mi-a oferit oportunitatea de a prelungi cercetările științifice în acest domeniu la Sectorul de Probabilitate pe care il conducea la Institutul de Matematică. Domnul Mișcoi a fost însă foarte generos și m-a susținut în aspirația mea pentru statistica matematică pe care am urmat-o la Moscova în Departamentul Teoria Probabilității si Statistica Matematică, condus pe-atunci de faimosul matematician Andrei Nikolaevici Kolmogorov, cu multe somități de talie internațională în domeniu: Prohorov, Siryaev, Cibisov, și conducătorul meu de teză Alexandr Alexandrovici Novikov.
5. Pasiunea pentru domeniul profesat adaugă valoare pregătirii profesionale. De unde vine pasiunea Dumneavoastră pentru matematică ?
De pe băncile școlare aveam două pasiuni pentru viitorul meu profesional: matematica și medicina. În Moldova, nu era posibil în acea vreme sa obții simultan studii în aceste două domenii. Așa ca am ales matematica aplicată mai ales ca pe atunci abia începeau marele promisiuni ale informaticii. Doar după mulți ani, lucrând în Departamentul de Biostatistică la Universitatea din Rochester, SUA am găsit oportunitatea de a realiza aceste două visuri ale mele în a aplica matematica în medicină. Acolo am planificat primul meu studiu clinic, aplicând teoria experimentelor optimale. Si de atunci mi-am prelungit cariera de biostatistician în industria farmaceutică, aplicând modelarea matematică și statistică a progresului diferitor maladii, efectul diferitor medicamente și tratamente, planificarea, implementarea și analiza experimentelor clinice.
6. Din perspectiva experienței valoroase a activității Dvs. ce sfaturi le puteți da studenților actuali, viitorilor studenți, pentru a-și construi reușit istoria vieții lor?
7. USM împlinește anul acesta 75 de ani de la fondare. Ce mesaj de felicitare vreți să transmiteți Almei Mater – Universitatea de Stat din Moldova?
E o frumoasa aniversare, cu multe realizări frumoase, mii și mii de specialiști pregătiți și lansați în câmpul muncii pentru prosperitatea țarii și a lumii întregi. La mai mult și la mai mare!
- 602 vizualizări