Cu ocazia aniversării a 75-a a Universității de Stat din Moldova, absolventa Facultății de Matematică și Informatică Ala Albu, doctor habilitat în matematică, Centrul de Calcul al Academiei de Științe din Rusia, felicită Alma Mater și ne vorbește despre istoria vieții Domniei sale.
Pasiunea mea pentru matematică s-a infiripat pe băncile școlii. Am absolvit școala-internat №1 din Chisinău la profil real, unde se studia aprofundat matematica și informatica. Materia era predată cu multă dăruire și dibăcie de profesorii școlii, pe care, lecție de lecție, o absorbeam cu nesaț. Atunci am și decis să-mi continui studiile la USM, Facultatea de Matematică. La studii am fost admisă ușor, susținând doar un singur examen – la matematică.
Rolul profesorilor în pregătirea cadrelor are o importanță primordială. La facultate am avut profesori de înalt nivel, cum sunt domnii Stahi A.M., Dubălari V.C., Ciobanu V.M., Secrieru I.V. și mulți alți specialiști cu înaltă pregătire în domeniul matematicii. Cunoștintele pe care le-am acumulat în anii studenției, în mare măsură se datorează meritelor pedagogilor de înaltă calificare. Anume absolvirea USM mi-a marcat activitatea de mai departe în domeniul științei.
Un rol deosebit de important în pregătirea mea profesională l-a avut conducătorul științific, dl. Andrei Iuri-Apostol, care făcuse studiile și susținuse teza de doctor la Universitatea Lomonosov din Moscova. Domnia sa m-a îndrumat să-mi continui și eu studiile la Moscova. Era anul 1982…
Despre personalitatea dlui profesor Andrei Iuri-Apostol am auzit cuvinte de laudă și de la dl. Vasiliev Fedor Pavel, șeful domniei sale, un om de știință de talie mondială. In 2016, când susțineam teza de doctor habilitat la Moscova, dl. profesor Vasiliev F.P. m-a prezentat celorlalți colegi astfel: “Conducătorul științific al Alei a fost Andrei Iuri”.
Decizia de a pleca la Moscova n-a fost deloc ușoară. Ma despărțeam de cei dragi: părinți, rude, prieteni, colegi, de baștină, de comunicarea în limba maternă. Plecam într-o altă lume. Dar nu eram singură. Aveam deja familie, soțul era și el doctorand, creșteam și educam doi copii. Astfel, în familie, reușeam să mă bucur și de frumusețea tinereții. Anume copiii au fost pentru mine acea forță motrice, care, pe parcursul întregii vieți, m-a făcut să merg înainte și să depășesc toate greutățile.
Am avut norocul și la Moscova să întâlnesc și să cunosc oameni buni, personalități de știință, savanți, care m-au primit cu brațele deschise, au fost deschiși să mă susțină moral, să mă încurajeze și să mă încadreze în activitatea științifică. Le exprim toată recunostința colegilor mei de la Centrul de Calcul al Academiei de Științe din Rusia, cu care lucrez împreuna din anul 1988 si până în prezent.
Mă adresez cu un apel către tinerii de azi din patria noastră Moldova: culegeți si adunați cât mai multe cunoștințe din toate domeniile. Pe parcursul vieții toate vă vor fi de folos. Cunoștințele pe care le posedăm, și abilitatea de a activa cu succes în careva domenii, sunt bogății supreme. Ele nu-și pierd valoarea și ne sunt de folos indiferent de faptul unde locuim și în ce domeniu activăm.
În prezent la USM au apărut noi specializări, se fac doctorate în domeniile în care pe vremea mea nu existau. Din păcate, exista o discrepanță între cererea pieții muncii și pasiunea specialiștilor în pregătire pentru domenii mai puțin solicitate. Cred, că în acest caz trebuie de găsit un compromis. Formarea competențelor este primordială și, chiar dacă tânărul specialist va fi nevoit să activeze într-un domeniu cerut pe piață, nu trebuie să abandoneze în asemenea cazuri și domeniul de care este pasionat, practicându-l sub orice formă, fie și ca pe un hobby. Mai devreme sau mai târziu va apărea și oportunitatea pentru pasiunea sa.
Domnilor profesori de la USM le mulțumesc și le doresc multă, multă sănătate, dăruire și studenți harnici cu mare dragoste de carte.
La mulți ani USM!
Cu întreaga considerație,
Ala Albu,
doctor habilitat în matematică
- 83 просмотра