FMI logo

 

 

 

FACULTY OF MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE

Tabla de anunțuri a Școlii de Matematică și Informatică în Weekend

Dragi elevi,

suntem bucuroși să vă anunțăm despre faptul că Școala de Matematică și Informatică în Weekend (ȘMIW), din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, orașul Chișinău, și-a reluat activitatea. Sunt așteptați copii ai claselor IX – XII din școli, licee și colegii ale Republicii Moldova.

Facultatea de Matematică și Informatică are ca tradiție, în cadrul lecțiilor din week-end, popularizarea unor domenii ale Matematicii și Informaticii. 
Ultimele lecții din cadrul Școlii în Week-end vor fi dedicate pregătirii pentru examenul de Bacalaureat.

Lecțiile se vor petrece pe adresa:

Doamna Maria Sagaidac, reputată matematiciană și actriță de cinema, la 80 de ani

Submitted by Decan on Thu, 20/10/2022 - 11:51

 

Colectivul Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova aduce cele mai sincere felicitări Doamnei Maria Sagaidac, doctor în științe matematice, conferențiar universitar, cu prilejul aniversării de 80 de ani!

Să fiți sănătoasă stimată Doamnă profesor, să vă bucurați de respectul numeroșilor discipoli pe care i-ați avut în cei peste 30 de ani la facultate și să aveți parte de mulți, mulți ani luminoși înainte!

Specialiști în postproducție din Spania, Argentina și Canada, care lucrează la efectele speciale din „Spider-Man”, seriale Marvel și Netflix, ajung în Moldova

Submitted by Decan on Thu, 13/10/2022 - 18:42

Oscar Olarte Ruiz este cofondatorul MR Factory - un studio cu sediu în Argentina și Spania, specializat în producție VR. Echipa sa a lucrat pentru „The artist” - filmul care a luat Oscar, dar și pentru branduri mari precum Playstation, Netflix și altele.

Expertul va ajunge la Chișinău pentru a fi speaker la conferința de postproducție cinema și media, Fix it in Post Conference, care va avea loc la Mediacor pe 15-16 octombrie. În total, în cadrul conferinței cu panel de discuție sunt invitați 9 speakeri, 5 dintre care vin de peste hotare, mai exact din Canada, Argentina, Spania și Ucraina.

În calitate de headlineri, alături de Oscar Olarte Ruiz, pe scena conferinței vor urca David Mantecón, Valeria Railean și Alexandr Dysenko & Stanislav Ravskyi.

ȘCOALA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ ÎN WEEKEND ÎȘI REIA ACTIVITATEA!

Submitted by Decan on Thu, 06/10/2022 - 18:55

 

Dragi elevi,

suntem bucuroși să vă anunțăm că Școala de Matematică și Informatică în Weekend (ȘMIW), organizată de Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, își reia activitatea. Reamintim că școala se orientează pe interesele elevelor claselor IX – XII din instituțiile educaționale preuniversitare ale Republicii Moldova.

Studentul Vlad Ciolpan - laureat al bursei Președintelui RM

Submitted by Decan on Thu, 06/10/2022 - 13:56

 

Facultatea de Matematică și Informatică aduce felicitări și călduroase urări de bine tuturor beneficiarilor Bursei Republicii, Bursei Președintelui Republicii Moldova, Bursei Guvernului și Bursei „Gaudeamus” pentru anul de studii 2022-2023! 

În cadrul concursului pentru cea mai prestigioasă bursă: „Bursa Președintelui”, studentul Facultății de Matematică și Informatică, anul III, ciclul I, Licență, specialitatea 0613.5 Informatică aplicată, Vlad Ciolpan, a obținut o bursă lunară în valoare de 1595 de lei pentru performanțe deosebite la studii și activitate extra curriculară remarcabilă.

A demonstrat că prin muncă și perseverență se ating cele mai înalte culmi!

Dragă Vlad, îți urăm sincere felicitări și succese remarcabile în continuare!

Decorații de stat decernate matematicienilor

Submitted by Decan on Wed, 05/10/2022 - 15:39

Președinta țării, Maia Sandu, a semnat un decret prin care a conferit „Ordinul de Onoare” colegilor noștri:

Cașu Alexei, doctor habilitat, cercetător științific principarl la Institutul deMatematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”, Universitatea de Stat din Moldova

Ceban David, doctor habilitat, profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova,

Goian Ion, doctor în științe fizico-matematice,

și medalia „Meritul Civic” colegului:

Rusu Gheorghe, doctor în științe fizico-matematice.

Mesaj de felicitare cu ocazia zilei profesorului din partea studenților!

Astăzi e despre voi, dragi profesori! Ziua Mondială a Profesorului este un bun prilej pentru a veni cu cele mai sincere urări de bine și cu o profundă recunoștință față de dascălii noștri. Anume Dvs sunteți cei, care seamănă zilnic semințele cunoașterii și, prin urmare, răsărim drept niște germeni bogați în înțelepciune, sârguință și dăruire. Și tot Dvs sunteți începutul tuturor începuturilor, care pornesc odată cu prima zi de facultate.

East European Bioinformatics and Computational Genomics School

Submitted by prodecan on Mon, 26/09/2022 - 08:46

Dragi studenți!

Vă îndemnăm să participați la Școala EBCG2022 (The East European Bioinformatics and Computational Genomics School), care se desfășoară în perioada 21 septembrie - 14 octombrie 2022 în incinta centrului Mediacor de la USM.

Este o ocazie de a vă iniția în unele domenii noi și de mare interes, precum bioinformatica și biologia computațională. Subiectele abordate în cadrul acestei ediții vor include:

1.    Analiza datelor de secvențiere SARS-CoV-2 și metode de analiză filogenetică și evoluție virală

Profesorul Zelikovski revenit la Facultatea de Matematică și Informatică

Submitted by Decan on Sat, 24/09/2022 - 14:08
Azi, sâmbătă, 24 septembrie 2022, în cadrul Facultății de Matematică și Informatică a susținut o lecție publică despre posibilitățile de cercetare în domeniul bioinformaticii profesorul Alex Zelikovsky de la Departamentul de Informatică al Georgia State University din Statele Unite ale Americii.