FMI logo

 

 

 

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ

Diplomă dublă în Securitatea Informației pentru studenții Ciclului II Master ai Facultății de Matematică și Informatică

Postat de Decan la Dum, 09/12/2018 - 18:28
foto

În conformitate cu Planul strategic de acțiuni din cadrul Proiectului Erasmus+ LMPI ”Licence, Master professionnels pour le développement, l’administration, la gestion, la protection des systèmes et réseaux informatiques dans les entreprises en Moldavie, au Kazakhstan, au Vietnam”, pe data de 7 decembrie 2018, în orașul Ho Chi Mihn, Vietnam, a avut loc întâlnirea rectorilor și reprezentanților universităților partenere în vederea semnării convențiilor inter-instituționale cu privire la diplome duble a universităților participante din proiect și referenților EU ale acestora.

Conform convenției, studenții Universității de Stat din Moldova, de la Ciclului II Master, traseul de specializare Securitatea Informației, vor avea posibilitatea de a obține diploma dublă conferită de Universitatea de Stat din Moldova și de Universitatea West Attica, Grecia. Pentru aceasta este necesar ca studenții Facultății de Matematică și Informatică a USM să petreacă un semestru la Universitatea West Attica. Pentru teza de master va fi stabilit câte un conducător de la fiecare universitate. Semestrul de mobilitate la Universitatea West Attica va fi posibil de realizat pe baza unui acord de mobilitate Erasmus+, semnat la începutul anului 2018, conform căruia studenții vor beneficia de burse de studii și suport financiar pentru călătorie. În condiții similare studenții Universității West Attica vor obține diploma USM.

LMPI este un proiect Erasmus+ de dezvotare a capacității și colaborare instituțională și are ca scop crearea unui program de licență și a unui program de master de profesionalizare pentru dezvoltarea, administrarea, managementul, protecția sistemelor informatice și a rețelelor în mediul de afaceri din Republica Moldova, Kazahstan și Vietnam.

În Republica Moldova proiectul este implementat în 4 universități: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți, și are în calitate de parteneri: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice; Centrul de Telecomunicții Speciale. Activitățile preconizate sunt realizate cu participarea a 9 parteneri europeni, printer care: UNINETTUNO (Italia), GIP FIPAG (Franța), CESIE (Italia), University of West Attica (Grecia).

La Facultatea de de Matematică și Informatică Securitatea Informației este traseu de specializare în cadrul Programului de Licență Informatica Aplicată și în cadrul programului de master Tehnologia Produselor Software.

Planurile de studii au fost elaborate în parteneriat cu companiile IT din țară și cu suportul coordonatorilor și partenerilor europeni. Cadrele didactice - renovatori de curs au beneficiat de vizite de studiu în țările partenere și au participat la cursuri de perfecționare la Universitatea West Attica, Grecia, și la Universitatea UNINETTUNO, Italia. Pentru unele module de Securitate a Informației la Centrul Media UNINETTUNO, cu suportul experților europeni, au fost înregistrate lecții video, care vor fi utilizate în procesul de formare a studenților traseului menționat. În anul current de studii au ales să se specializeze în Securitatea Informației 21 de studenți din anul III și 31 de studenți din anul II Licență. La Ciclul II Master vor studia cursurile: Managementul și Auditul Securității Informației, Securitatea Informației Întreprinderii, Securitatea Tranzacțiilor Electronice – 25 de studenți.

foto1.4 MB