FMI logo

 

 

 

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ

Domnul profesor Gheorghe Ciocanu la 70 de ani

Postat de Decan la Sâm, 21/01/2023 - 21:21
Profesorul Gheorghe Ciocanu

Astăzi, 22 ianuarie 2023, profesorul Gheorghe Ciocanu, ex-rector al USM, ex-decan al FMI, serbează aniversarea de 70 de ani din ziua nașterii. Facultatea de Matematică și Informatică îi adresează cu această ocazie cele mai sincere felicitări și urări de bine!

Domnul profesor Gheorghe Ciocanu s-a născut în anul 1953, în satul Pârlița, raionul Fălești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică și Fizică, cu licența respectivă în domeniu. A parcurs calea ierarhică științifică de la laborant superior – colaborator științific inferior  – colaborator științific superior până la colaborator științific principal al Institutului de Matematică al A.Ș.M., dar și cea universitară – de la conferențiar universitar – șef de catedră (1995-2001) – profesor universitar (2001) – decan al Facultății Matematică și Informatică (2000-2007) până la rector al Universității de Stat din Moldova.

A susținut două teze – cea de doctor în științe fizico-matematice (1982) și de doctor habilitat în științe fizico-matematice (1995).

Domeniul intereselor științifice este axat pe teoria inelelor și modulelor; varietăți de algebre; algebre local-finit dimensional; algebre local nilpotente.

A publicat circa 100 lucrări. Printre cele mai importante sunt:

  1. Отмеченные многообразия ассоциативных алгебр. Математические исследования, том 49, Chișinău, „Știința”, 1979.
  2. О локальной конечности в многообразных ассоциативных алгебрах. Математический сборник, v. 113, nr.2, 1980.
  3. Отмеченность нематричных многообразий. Математические исследования, том 62, Chișinău, „Știința”, 1981.
  4. On independence in algebra. Proceedings of National Conference in Algebra. Timișoara, 1992.
  5. Algebras with special finite rank. Proceedings of National Conference in Algebra. Constanța, 1994.
  6. Независимость и квазарегулярность в алгебрах. Доклады Российской Академии Наук, том 337, nr.3, 1994.

În anul 1999-2000 a ocupat funcția de șef al Departamentului Cercetare-Dezvoltare din cadrul Ministerului Educației al Republicii Moldova.

A deținut și alte funcții importante, inclusiv: redactor-șef al revistei „Analele Științifice” ale Facultății Matematică și Informatică, U.S.M. Este membru al colegiilor de redacție „Buletinul A.Ș.M.”, seria „Matematică” și „Analele U.S.M.”, seria „Științe exacte”.

Din anul 2006 în decursul a mai mulți ani a fost directorul Centrului de Educație și Cercetare în Matematică și Informatică într-un proiect american, finanțat de CDRF/MRDA.

A fost coordonatorul proiectului național „Studii avansate în matematică și informatică” pentru perioada 2007-2008.

Este Laureat al concursului „Modernizarea managementului universitar în perspectivele aderării Republicii Moldova la Procesul Bologna”, anunțat de Institutul de Studii Publice și Laureat al concursului în domeniul științei și tehnicii pentru acordarea Premiului „B.Glavan”, deținător al acestui premiu.

Cel de-al 8-lea rector al USM a intrat în istorie ca fiind un manager al excelenței, performanței, strategiei, durabilității USM, care a participat la perfecționarea/ reformarea învățământului universitar, operând cu anumite cuvinte-cheie precum „excelență”, „performanțe științifice și educaționale”, „responsabilitate”, „exigență”  și pătrunzând în miezul problemelor managementului universitar cu ideile sale valoroase ce sunt astăzi parte importantă a actualului Cod al Educației.

În același context, acțiunile oportune din perioada 2007- 2020, perioadă în care a ocupat această funcție responsabilă, s-au prefigurat întru activitatea multidimensională și multilaterală a U.S.M, ele având drept scop consolidarea, cimentarea și propulsarea conceptului strategic de integrare neabătută a celei mai importante instituții de învățământ superior din R.M., dar și a învățământului național în general, în circuitul academic actual al valorilor europene și mondiale. Susținut de Senatul U.S.M., Consiliul de Dezvoltarea Strategică Instituțională al U.S.M., echipa constituită din prorectori, decani, șefi de subdiviziuni, pe care îi consideră forță motrice în realizarea dezideratelor, în convingerea sa că numai prin eforturi comune am putea supraviețui, dl Gheorghe Ciocanu a identificat căile de soluționare și prioritățile ei, pledând, în continuare, pentru calea de aplicare a metodelor managementului strategic universitar și propunând, în acest context, următoarele directive:

  • Elaborarea Cartei Universitare – „Constituția” academică a Universității de Stat din Moldova.
  • Determinarea organigramei Universității de Stat din Moldova – structura academică și administrativă, solicitând anticipat din partea tuturor subdiviziunilor universitare prezentarea regulamentelor, a obligațiunilor de funcție pentru a o propune spre aprobare Senatului universitar.
  • Elaborarea Planurilor strategic al Universității pentru perioadele 2008-2010, 2010-2015 și 2015-2020.
  • Elaborarea Planului operațional universitar pentru fiecare an.

Toate aceste concepte, idei valoroase, au  fost reflectate în zeci de lucrări, comunicări în cadrul  unor conferințe, articole care au fost publicate ulterior în reviste, cărți etc., cu următoarele titluri: „Procesul de la Bologna”, „Universitatea-model în contextul racordării învățământului superior la rigorile europene”, „Misiunea și valorile Universității de Stat din Moldova”, „Misiunea și valorile cercetării universitare”, „Autonomia universitară: declarație, deziderat sau realitate”, „Codul educației și managementul științei”, „Raport de activitate a conducerii USM în perioada 2007-2011”, „Programe de evoluție”, „USM la cea de-a 65-a aniversare”, „Cultura performanței universitare”, „Pelerinaj prin Sistemul Cercetare-Dezvoltare”, „Program de activitate”, „Sistem educațional informatizat” etc.

Dl Gheorghe Ciocanu susține schimbarea al cărei vector este Societatea Bazată pe Cunoaștere și consideră că problema calității este una primordială pentru întreg sistemul educațional, soluționarea ei la nivel de universitate fiind asigurată prin promovarea unui sistem integru de asigurare a calității, prin cercetări științifice performante, dar și prin  ceea ce este esențial – armonia dintre componenta didactică și de cercetare.

În calitate de rector a apreciat înțelepciunea celor doi actori ai învățământului – profesor – student, și susținut angajarea acestora, în mod egal, în luarea unor decizii, considerând că primul trebuie să fie deschis, precum cartea, în relația cu învățăceii, iar celălalt – dornic de cunoaștere,  dotat cu capacități și abilități deosebite întru devenirea sa profesională, asigurându-și un viitor previzibil și durabil inclusiv prin cultivarea unei poziții civice față de societate, dezvoltarea multilaterală și participarea activă în acțiunile studențești.

În calitate de rector al U.S.M, profesorul Gh. Ciocanu, doctor habilitat în științe fizico-matematice, a fost un rector al omeniei și al culturii organizaționale de excelență, specificate prin creativitate, implicare individuală, flexibilitate și adaptabilitate la noile idei, situații și modele, atașament, devotament, competiție, tendința spre performanțe științifice și educaționale. Baza acestei culturi a promovat-o printr-un sistem de valori de tip european centrat pe muncă intensă, dedicare, spirit de echipă, corectitudine și înaltă responsabilitate individuală, organizațională și socială. A văzut și vede viitorul  comunității universitare anume prin continua cultivare la școala marilor valori, inclusiv prin  acea cultură organizațională de excelență, care va genera și va promova elite științifice, didactice și sociale, competitive pe plan național și internațional, care vor deveni fundamentul ce va garanta o poziție de frunte în sistemul educațional național cu dobândire treptată a recunoașterii internaționale.

În domeniul de cercetare pe care îl profesează – cel al matematicii – dl Gheorghe Ciocanu este un savant cu renume, unul dintre primii cei o sută de algebriști notorii din spațiul ex-sovietic, care contribuie la dezvoltarea relațiilor științifice pe arena internațională, este un promotor al inovației în cercetare și instruire, al practicilor educaționale avansate, își aduce aportul considerabil în pregătirea cadrelor naționale de performanță, contribuția substanțială la dezvoltarea relațiilor științifice cu universitățile lumii și crearea imaginii U.S.M. și a Republicii Moldova pe arena internațională.

La mulți ani, domnule profesor! Izbândă în calea spre noi culmi și realizări frumoase!