FMI logo

 

 

 

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ

Admiterea 2023

Postat de Decan la Dum, 23/07/2023 - 19:50
Laboratorul Game Design

 

Dragi candidați,

Vă anunțăm că sesiunea de bază a concursului de admitere se va desfășura în perioada 24 iulie – 7 august 2023 după cum urmează:

 • Depunerea dosarului de concurs – 24 iulie – 31 iulie 2023 (aula 213a, blocul 4);
 • Anunțarea rezultatelor intermediare – 1 august 2023;
 • Depunerea actelor în original – 2 august – 4 august 2023;
 • Anunțarea rezultatelor finale – 7 august 2023.

Sesiunea suplimentară se va desfășura în perioada 8 august – 21 august 2023 după cum urmează:

 • Depunerea dosarului de concurs – 8 august – 14 august 2023 (aula 122, blocul 4);
 • Anunțarea rezultatelor intermediare – 15 august 2023;
 • Depunerea actelor în original – 16 august – 18 august 2023;
 • Anunțarea rezultatelor finale – 21 august 2023.

Dragă candidat,
Fă alegerea corectă!

Alege Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova!

Dacă ești tentat de tehnologiile informaționale sau de matematică, cauți o activitate interesantă și mereu atractivă, dorești să-ți faci studiile într-un mediu academic și universitar de elită, atunci Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova este alegerea corectă!

În cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova sunt implementate constant tehnologii informaționale de top, datorită cărora absolvenții noștri ajung să activeze în companii de prestigiu internațional precum: Google, Microsoft, Adobe, Facebook etc.

Pentru ați transforma visul în realitate, poți aplica la una din programele: 

Licență:

INFORMATICĂ

Specializări:

 • DevOps
 • Securitate cibernetică
 • Dezvoltare de compilatoare

INFORMATICĂ APLICATĂ 

Specializări:

 • Dezvoltare backend
 • Dezvoltare frontend
 • Dezvoltare de aplicații multimedia

DESIGNUL JOCURILOR

INFORMATICĂ (Științe ale educației)

Specialitățile ce țin de domeniul informaticii se concentrează pe aspectele teoretice și practice ale informaticii, cum ar fi, programarea, algoritmii, structurile de date, rețele de comunicație, bazele de date, dezvoltarea de software, analiza datelor, teoria informației, inteligența artificială, grafică și animație, aplicații multimedia, și cum să le aplice într-un mediu de afaceri.  

Diferența între specialitățile Informatică și Informatică Aplicată constă în specializarea (6 discipline) pe care o oferă studenților. Absolvenții acestor programe devin specialiști cu un profil larg de cunoștințe și abilități în domeniul IT, ceea ce le permite să se angajeze în realizarea unor proiecte IT ce implică multiple domenii. 

Specialitatea Designul Jocurilor are un obiectiv ceva mai specific, de a oferi posibilitate și studenților fără pregătire specializată în Informatică (de exemplu, studenților care au absolvit licee și colegii la domeniul Arte sau Umanist) să studieze un domeniu atractiv, precum cel de Design și Dezvoltare de Jocuri Video. Studenții absolvenți ai specialității Designul Jocurilor devin la fel specialiști în IT, cu specializare în Dezvoltarea Aplicațiilor Multimedia (design grafic, grafică și animație 2D și 3D, jocuri video, aplicații de realitate virtuală și augmentată, producție de sunet și video ș.a.) 

MATEMATICĂ

MATEMATICI APLICATE

MATEMATICĂ (Științe ale educației)

Master:

STRUCTURI MATEMATICE ȘI METODE DE SOLUȚIONARE A PROBLEMELOR APLICATIVE (120 CREDITE)

INFORMATICĂ APLICATĂ (120 CREDITE)

Specializări:

 • Tehnologii ale produselor software
 • Baze de date și cunoștințe
 • Tehnologii de rețea și securitate a informației

În baza acestor specializări (trasee pure de studii) masteranzii au posibilitate să-și alcătuiască specializări individuale (trasee mixte de studii) din cele 243 de specializări individuale posibile.

Taxele de școlarizare

Informația referitoare la taxele de școlarizare la studii superioare de licență (Ciclul I) poate fi găsită aici.

Informația referitoare la taxele de școlarizare la studii superioare de master (Ciclul II) poate fi găsită aici.

Site-ul diez.md oferă informație amplă referitoare la admiterea la USM în postarea „Tot ce trebuie să știi dacă vrei să devii student(ă) în cadrul Universității de Stat din Republica Moldova”

Infrastructura FMI

Facultatea de Matematică și Informatică dispune de centre de inovații în domeniul calculului performant și spații înalt tehnologizate:

 • Centrul de Educație și Cercetare în Matematică si Informatică (CECMI) creat în anii 2006-2008;
 • Centrul Wolfram Moldova, creat în 2016;
 • Sala polifuncțională/ de conferințe Allied Testing (235a/4), lansată în anul 2019,
 • Centrul Informațional Digital de Realitate Virtuală și Augmentată, inițiativă lansată în 2019 și implementată începând cu anul de studii 2020-2021;
 • Centrul MEDIACOR, creat în 2021;
 • Aula Allied Testing (213a/4), lansată în 2022;
 • Laboratorul Game Design, lansat în 2023.

În cadrul Centrului Wolfram Moldova funcționează un laborator dotat cu softuri licențiate și sunt predate cursuri pentru licență, master și doctorat, precum: programarea funcțională, paradigme de programare, sisteme orientate pe cercetare, etc.

Activitatea Centrului de Realitate Virtuală și Augmentată presupune, în prima etapă, crearea unei săli de studii, dotată cu 15 stații grafice performante, cu 2 proiectoare și ecrane de înaltă rezoluție, cu imprimantă 3D,  căști Oculus Rift și Oculus Quest, căști Samsung Gear VR, seturi Vive Pro și Vive Pro Eye, dar și alte dispozitive de realitate virtuală și augmentată.

Planul de învățământ pentru traseul Securitatea Informației, propus la Ciclul I Licență și continuat la Ciclul II Master, în cadrul programului de studii „Informatică Aplicată” a fost elaborat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, Centrul de Telecomunicații Speciale, 3 universități din țară și alți 25 de parteneri din Italia, Franța, Germania, Spania, Grecia, Bulgaria, Kazahstan și Vietnam.

Facultatea de Matematică și Informatică este în pas cu tendințele din domeniul Realității Virtuale și Augmentate și cel de Inteligență Artificială, de aceea a lansat în cadrul programului de master „Informatică Aplicată” o specializare, care include cursuri de programare pe platforme dedicate, de creare a jocurilor în realitățile virtuală și augmentată, de modelare și imprimare 3D etc., iar începând cu anul de studii 2022-2023 la Facultatea de Matematică și Informatică este lansat programul de licență Designul Jocurilor.

Studenții de la specialitatea „Informatică” licență au oportunitatea de a obține diploma dublă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, iar cei de la specialitatea „Informatică Aplicată” master - diploma dublă a Universității West Attica,  Atena, Grecia.

Dragă candidat,

Nu mai sta mult pe gânduri și fă alegerea corectă! Aplică la un program de licență, master sau doctorat la Facultatea de Matematică și Informatică și învață cele mai solicitate și remunerate profesii.

Viitorul tău e în mâinile tale!