FMI logo

 

 

 

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ

100 de ani de la nașterea profesorului Boris Șcerbacov

Postat de viorel la Mie, 21/02/2024 - 08:58
Boris Șcerbacov

La 19 februarie 2024 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea profesorului Boris Șcerbacov, ilustru matematician din Republica Moldova.

Boris Șcerbacov s-a născut la 19 februarie 1924 în or. Cetatea Albă, România (în prezent  orașul Bilhorod-Dnistrovskii, Ucraina). Aici a absolvit școala medie.

În 1944 a fost mobilizat în armată, a participat în Al Doilea Război Mondial. Din armată a fost demobilizat în 1950. Astfel, abia în 1951, la vârsta de 27 de ani, viitorul profesor are posibilitatea să-și înceapă studiile la Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Fizică și Matematică. În 1956 absolvă universitatea, iar în 1959 și doctorantura de la aceeași universitate.

În pofida tuturor dificultăților, Boris Șcerbacov a realizat o carieră științifică fulminantă. Ca dovadă a capacităților sale excepționale poate servi faptul că, încă înainte de susținerea tezei sale de doctor (kandidat) în științe fizico-matematice, el publică trei articole în prestigioasa revistă ”Доклады Академии Наук СССР”, recunoscută în toată lumea științifică.

Teza de doctor (kandidat) ”Asupra claselor de mișcări stabile în sens Poisson ale sistemelor dinamice”, sub îndrumarea profesorului Constantin Sibirschi, a susținut-o în 1964 la Institutul de Matematică, Academia de Științe din Belarus.

În doar 7 ani, Boris Șcerbacov pregătește și în 1971 susține teza de doctor habilitat (doctor) ”Principiul de comparație în recurență și soluțiile stabile în sens Poisson ale ecuațiilor diferențiale”, de asemenea, la Institutul de Matematică din Minsk.

În 1972 a obținut titlul de professor.

Fiind student, Boris Șcerbacov își începe cariera de pedagog, lucrând la școala serală nr. 2 din Chișinău. În anii 1961-1966 a activat în calitate de cercetător științific inferior, apoi superior, la Institutul de Matematică cu Centrul de Calcul al Academiei de Științe a Moldovei.

În perioadele 1959-1961 și 1966-2008 Boris Șcerbacov a lucrat la Universitatea de Stat din Moldova, în calitate de conferențiar universitar, iar din 1972 – in calitate de  profesor universitar. În 1966 a fost numit șef al catedrei Ecuații Diferențiale, catedră nou formată, pe care a condus-o cu mult succes timp de 25 de ani. La această catedră, apoi la Departamentul de Analiză Matematică și Ecuații Diferențiale a continuat să lucreze până în 2008.

Profesorul Boris Șcerbacov a fost un specialist cu renume mondial în domeniul teoriei ecuațiilor diferențiale și a sistemelor dinamice. A publicat 2 monografii și peste 80 de articole științifice. Rezultatele Domniei sale sunt până acum citate în reviste prestigioase și monografii. Termenul matematic ”concordanță în sens Șcerbacov” a intrat în literatura de specialitate.

Profesorul Boris Șcerbacov, împreună cu conducătorul său științific care i-a devenit apoi și prieten Constantin Sibirschi, au fondat in 1960 și au devenit liderii valoroasei Școli de Ecuații Diferențiale din Chișinău, care în timp a câștigat o autoritate științifică largă departe peste hotarele țării.

Sub îndrumarea profesorului Boris Șcerbacov 4 dscipoli ai săi au susținut teze de doctor (kandidat) în științe. Boris Șcerbacov a fost un pedagog ilustru,  stimat de studenți și apreciat de comunitatea științifică.

Activitatea remarcabilă științifică și didactică a profesorului Boris Șcerbacov a fost menționată cu multe distincții naționale și sovietice: Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul științei și tehnicii (1979), primul Laureat al Premiului ”Academicianul Constantin Sibirschi” (1999), Titlul onorific ”Om Emerit în știință” (1992), cavaler al ordinelor ”Drapelul Roșu de Muncă” (1976), ”Lenin” (1986). Ca participant la cel de Al Doilea Război Mondial a fost decorat cu un ordin și 4 medalii.

Profesorul Boris Șcerbacov a decedat la 11 martie 2017.