FMI logo

 

 

 

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ

UNIVERSITATE – LĂCAȘ SCUMP...

Postat de prodecan la Mie, 29/09/2021 - 08:49
Alexandra Tkacenko

Cu ocazia aniversării a 75-a a Universității de Stat din Moldova, absolventa Facultății de Matematică și Informatică Alexandra Tkacenko, doctor, conferențiar universitar, coordonator regional European Women in Mathematics, http://fmi.usm.md/ro/alexandra-tcacenco, ne vorbește despre matematica vieții Domniei sale. https://youtu.be/nfhwuHYH9jo

 

UNIVERSITATE – LĂCAȘ  SCUMP...

A vorbi despre matematică înseamnă a vorbi despre nemărginire... pentru că de fapt totul în jur, toată natura și întreg universul se supune regulilor matematicii...Astfel, cu siguranță, putem  spune, că „Dumnezeu este primul și cel mai mare matematician!” După mine:

Matematica-I un mod de gândire,

Matematica-I un mod de trăire,

Un dar de la Domnul, cu totul aparte,

De a vedea lumea profund și departe…

  1. De mica am îndrăgit matematica. Cu cea mai mare plăcere așteptam orele de matematică. Această dragoste se amplifica pe timp ce trecea, nu în ultimul rând grație și profesoarei de matematică, Dermengi Victoria Vasilievna, care continuu îmi alimenta acest interes sporit prin problemele mai complicate din diverse culegeri pe care mi le propunea, olimpiade, concursuri, etc, căreia țin să-i aduc mulțumiri pline de recunoștință. Îmi amintesc cum în zilele de duminică, unica zi liberă pe atunci, mă trezeam pe la ora 4.00 dimineața ca să ajung la Universitatea de Stat din Chișinău, unde se organizau lecții în cadrul școlii Tânătului Matematician. Mă întorceam de acolo cu noutăți frumoase, pe care apoi le relatam cu multă bucurie în cadrul orelor facultative colegilor. Am absolvit în anul 1978 școala medie moldovenească Nr. 1 din Căușeni cu mențiunea “Medalia de Aur” și am hotărât să-mi continui studiile la Facultatea de Matematică și Cibernetică a Universității de Stat din Moldova. De ce Universitatea de Stat? Pentru că Universitatea de Stat din Moldova a fost și rămâne a fi cea mai prestigioasă instituție din țară, unde poți obține cunoștințe profunde întru a deveni performant în domeniu. Reușind bine și la alte materii, bineînțeles, unii profesori încercau să mă convingă pentru alte facultăți, dar încercările lor erau zădarnice, decizia mea era fermă... La data de 1 august  am susținut primul examen la matematică pe nota maximă (5 pe atunci) și m-am bucurat de oportunitatea de a fi scutită de celelalte examene (4 la număr), deoarece îmi îndreptățisem medalia, astfel fiind considerată deja studentă. Aici îmi amintesc un caz haios care mi se întâmplase. La data de 2 august am hotărât să merg la Universitate, să văd care era soarta mea de mai departe, eram într-o nedumerire...În troleibuzul în care am urcat am văzut o bătrânică, care citea ziarul „Chișinăul de seară”, trăgând cu  ochiul am observat fotografia mea în ziar...Inițial m-am speriat...Bunicuța mi-a observat nedumerirea și m-a felicitat, precum că eram prima abiturientă, care-mi îndreptățisem medalia, devenind astfel studentă... mă simțeam fericită și mândră de mine.
  2. Așa au început anii mei de studenție, cei mai frumoși și veseli ani ai tinereții...Totuși cu un pic de nostalgie aș remarca aici, că atât studenții cât și perioada de studenție era un pic diferită de cea actuală...Studenții de atunci păreau mai optimiști, mai prietenoși, mai responsabili unul față de altul...Poate că viața de cămin, muncile de toamnă în colhoz, activitățile comune de tip subotnice, voscresnice, ș.a aceastea într-un fel ne uneau, ne făceau mai prietenoși. Îmi amintesc, că la unele examene, cu mari riscuri pentru mine, inițial rezolvam subiectele colegilor...Anii de studenție au trecut repede și interesant, dar neuitate au rămas momentele frumoase, trăirile emotive, cursurile, care cu atâta dăruire ni le duceau personalități de valoare, profunzi cunoscători  de domenii cum au fost regretații Dl. Sacaliuc, cursul de Analiză matematică, pe care îl ducea într-o română perfectă, Dl Dubolari, cursul de Ecuații ale ale fizicii matematice, Dl Stahi, pe atunci Decan, care avea o ținută atât de autoritară, încât se părea, că nici musca nu îndrăznea să zboare la cursul de Ecuații diferențiale, Dl Gherman, Decanul adjunct, cursul de Analiză convexă, Dl. Prisăcaru, cursul Logica matematică  ș.a. Domnul să-i odihnească în pace în împărăția Sa! Aici aș dori să menționez și profesorii, care sunt printre noi și care au contribuit enorm de mult la formarea noastră profesională, cum ar fi Dl. Goian cu frumosul curs de Algebră, Dl Poștaru cursul,  Teoria probabilităților, Dl. Chirilov, cursul Metode de optimizare, Dl Secrieru, cursul Analiză numerică, Dl. Albu cu mai multe cursuri de specializare ș.a Respect și profunde mulțumiri pentru cunoștințele profunde și deprinderile de cercetare pe care ni le-au antrenat. Aș sublinia aici, că în acea perioadă, decanatul era o subdiviziune atât de autoritară, încât studenții nu mergeau la decanat pentru orice problemă. Mesagerul între studenți și decanat era șeful grupei, prin care se coordonau cu decanatul toate problemele curente și cele apărute. În ultimul semestru de studii fiecare student beneficia de o repartizare organizată conform unei liste de locuri  disponibile pe întreg spațiu al, pe atunci, Uniuni Sovietice. Repartizarea se făcea conform mediei de absolvire în descreștere, deci studenții cu mediile mai înalte beneficiau de mai multe oportunități de alegere...Îmi amintesc, că intrasem printre primii la repartizare, absolvind Universitate cu mențiunea „Diploma Roșie”, de fapt nu am reușit să aleg nimic, pentru că așa s-a primit că „Universitatea m-a ales pe mine”...S-a ridicat Dl. Stahi, care era și membru al comisiei de repartizare și a anunțat că la facultate sunt două locuri vacante, unul dintre care urmează să-l ocup eu. Desigur că am fost de acord, fiind foarte bucuroasă de această repartiție.
  3. Începând cu anul 1983 a început deja activitatea mea profesională la facultate, inițial  în funcția de inginer programator la Sala studențească de calculatoare.  M-am angajat în calitatea de competitor la Catedra de Cercetăti Operaționale pentru prelungirea activității științifice, pe care o inițiasem încă la anul 4 de studii. Aspirantura da la Moscova, unde eram îndreptată doi ani după absolvirea facultății am abandonat-o, deoarece aveam deja doi copii mici, dar loc în cămin cu copii nu mi se oferea. Dar știm bine, că atunci când se închide o ușă, neapărat se deschide alta, mai benefică pentru tine...Astfel, în 1990 am fost selectată pentru stagiul de doctorat la București, ASE, Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, unde am plecat cu toată familia. A fost o perioadă frumoasă și foarte consistentă întu ale cunoașterii și cercetării. Am avut parte de un conducător științific recunoscut ca o personalitate notorie în știința românească, Dl Ion Stancu-Minasian, care era foarte exigent, dar datorită căruia am acumulat atât cunoștințe temeinice  în domeniu, cât și abilități de cercetare. În 1994 am susținut cu succes teza de doctor, fiind și prima basarabeancă, care am susținut cu succes teza de doctor în Romania, după care Dl. Stancu mi-a spus cu un mare regret pentru hotărârea mea de a mă întoarce în Moldova, Dna Tkacenko, Dvs. deja puteți crea...Aș dori să menționez că pe perioada doctoranturii am desfășurat activitate didactică la Catedra de Cibernetică Economică la disciplina Cercetări Operaționale alături de personalități de bază ale domeniului cum ar fi Dl. Gh. Boldur-Lățescu, Dl. V. Nica, Dl. Marin Dumitru, Dl. Adrian Bădescu ș.a. Mai mult, în perioada vacanțelor la București, veneam la Chișinău și într-un termen scurt predam diverse cursuri de specializare, așa că nici atunci nu am întrerupt legătura cu facultatea de la Chișinău.  Am avut oportunitatea de a rămâne în continuare la București, fiindu-mi oferită funcția de lector la Facultatea Cibernetică, Statistică și Informatică Economică  cu cazare extraordinară, dar împreună cu familia am decis să ne întoarcem la Chișinău, păstrând până și în prezent frumoase relații de colaborare cu colegii de la București.
  4. Din acel moment nu m-am mai despărțit de USM, refuzând toate ofertele apărute. Actualmente desfășor activitatea didactico-științifică la Departamentul Matematică a Facultății de Matematică și Informatică, USM în funcția de Conferențiar universitar.  În toată această perioadă a devenirii mele profesionale am trecut multe etape de restructurări atât de curricule  cât și a structurii de organizare didactică, până și la denumiri noi de departamente, toate acestea întru apropierea de standardele europene ale studiilor universitare. Până în prezent am publicat peste 100 de lucrări științifice, 3 lucrări didactice, o monografie cu mai mulți autori, sunt coordonator regional al femeilor matematicieni din Moldova în organizația europeană a femeilor matematicieni, EWM. Aș mai menționa faptul, că pe lângă matematică, o pasiune specială a mea este poezia. Am publicat mai multe cărți de poezii, dar cea mai valoroasă lucrare a mea în acest sens este Psaltirea Maicii Domnului, pe care am făcut-o în versuri recent cu binecuvântarea Domnului și nu în ultimul rând, datorită deschiderii pe care mi-o oferă matematica... Sunt mândră că din cei patru copii ai mei, băieții au ales făgașul matematicii, Dumitru a absolvit Facultatea de Matematică și Informatică, specialitatea Matematică  Aplicată, iar Nicolae actualmente își face studiile la Facultatea de Inginerie și Informatică din Groningen, Olanda. Fetele, Ana este actriță la Teatrul Național Mihai Eminescu, iar Elena a absolvit Facultatea de Marketing din Danemarca.
  5. Ce mesaj aș dori să aduc studenților și viitorilor studenți? Să facă matematică, că dacă fac matematică, pot face orice în viață...Dar cea mai bună matematică cu siguranță ce face la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Matematică și Informatică. Să învețe cu multă abnegație și râvnă, ca să acumuleze cât mai multe cunoștințe, să nu le fie frică de incertitudinea timpurilor, pentru că un specialist bun niciodată nu va rămâne fără lucru... Universității, acestui locaș drag unde vin cu multă plăcere și de unde merg acasă cu multă plăcere deja 43 de ani îi doresc să-și crească cu fermitate și continuu reitingul său competitiv printre universitățile din lume în baza corpului didactic performant cât și a discipolilor și nu în ultimul rând în urma implementării celor mai moderne tehnologii, astfel încât să ajungem la momentul când tânărul între Universitatea de Stat și cea din Oxford pentru continuarea studiilor să opteze ferm pentru Universitatea de Stat din Moldova!

La mulți ani cu multă baftă, Alma Mater de la USM!