FMI logo

 

 

 

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ

Centrul Wolfram Moldova și cel de Realitate Virtuală și Augmentată la FMI, USM

Postat de Decan la Sâm, 25/07/2020 - 20:49
imag

Tehnologiile informaționale cunosc o evoluție constantă în decurs de mulți ani de zile. Acest lucru nu reprezintă o noutate pentru societate. Totuși este ceva nou în aceea că în plină perioadă pandemică de SARSCOV2, când se simte pregnant efectul recesiuni economice globale în majoritatea domeniilor de activitate umană, sectorul tehnologiilor informaționale cunoaște un avânt spectaculos. Tehnologiile informaționale reprezintă colacul salvator pentru foarte multe activități umane devenind deja o rutină multe activități precum sunt: lucrul la distanță, predarea la distanță, predarea online, comerțul online. Lista poate fi continuată mult, unele dintre domeniile de impunere a tehnologiilor informaționale urmând să iasă în evidență în viitorul apropiat. Universitățile prezintă nu doar o oază în care sunt pregătite cadre înalt calificate, dar sunt și un rai creativ unde noile tehnologii se lansează și se implementează pe larg.

Departamentul de Informatică al Facultății de Matematică și Informatică a Universității de State din Moldova este unul dintre cele mai vechi foruri de mare autoritate profesională care asigură pregătirea unor cadre înalt calificate în domeniul informaticii. În cadrul USM au apărut unele dintre primele calculatoare electronice din Republica Moldova. În cadrul FMI a USM au fost predate primele cursuri de programare. În cadrul USM au fost implementate constant tehnologiile informaționale de top odată cu apariția lor, acest lucru devenind o tradiție exemplară la USM, ca rezultat absolvenții FMI a USM activând în companii de prestigiu internațional cum sunt, spre exemplu: Google, Microsoft, Adobe, Facebook etc.

Două exemple concludente care confirmă tradiția de implementare a noilor tehnologii informaționale sunt Centrul Wolfram Moldova, creat în 2016, și Centrul Informațional Digital de Realitate Virtuală și Augmentată, proiectul de creare a căruia a fost lansat în 2019 și urmează să fie implementat începând cu noul an de studii 2020-2021. Ideea creării Centrului AVR a apărut odată cu declararea de către compania EON Reality a proiectului AVR creat la Departamentul de Informatică al FMI a USM ca învingător.

Centrul Wolfram Moldova este reprezentanța oficială a Wolfram Research Inc., companie de mare prestigiu internațional care în decurs de peste 30 de ani generează cele mai noi inovații în domeniul calculului performant: sistemul Wolfram Mathematica, motorul de generare a cunoștințelor Wolfram Alpha, limbajul poli-paradigmă bazat pe cunoștințe Wolfram, platforma financiară Wolfram, Wolfram SystemModeler etc. În cadrul Centrului Wolfram Moldova funcționează un laborator dotat cu softuri licențiate donate de către compania Wolfram Research Inc. A fost organizată și prima ediție a conferinței științifice  comune, a căror ediții ulterioare urmează. În baza tehnologiilor Wolfram sunt predate diverse cursuri pentru studenții ciclurilor unu și doi de studii, dar și pentru doctoranzi, cum sunt, spre exemplu: programarea funcțională, paradigme de programare, sisteme orientate pe cercetare etc.

Activitatea Centrului de Realitate Virtuală și Augmentată urmează a fi lansată în procesul de studii începând cu anul de învățământ 2020-2021. Pandemia a frânat puțin procesul de creare a Centrului, dar a luat avânt în lunile de vară. În prima etapă se creează o sală de studii dotată cu 15 stații grafice performante, cu 2 proiectoare și ecrane de înaltă rezoluție, cu imprimantă 3D, cu căști Oculus Rift și Oculus Quest, cu căști Samsung Gear VR, cu seturi Vive Pro și Vive Pro Eye, dar și alte dispozitive de realitate virtuală și augmentată.

Domeniul de Realitate Virtuală și Augmentată, precum și cel de Inteligență Artificială, reprezintă, la moment, domeniile informatice de cel mai mare interes tehnologic și științific la nivel global. Se investesc sume enorme pentru cercetare în aceste domenii atât de guvernele celor mai dezvoltate țări, cât și de companiile de renume mondial: Google, Facebook, Microsoft, Tesla Motors etc. Facultatea de Matematică și Informatică își pune scopul să fie în valul acestor evenimente și a lansat în cadrul Programului de Masterat Informatică Aplicată un traseu de învățământ care este opțional și poate fi ales de către masteranzi. Ele includ cursuri de programare pe platforme dedicate, cursuri de creare a jocurilor în realitățile virtuală și augmentată, cursuri de modelare și imprimare 3D etc. Cursuri opționale au fost introduse și în cadrul ciclului unu de studii de licență în programele de învățământ Informatică și Informatică Aplicată.

Programele de învățământ la ciclurile unu și doi de studii de la specialitățile Informatică și Informatică Aplicată au fost concordate cu programele similare de la Facultatea de Informatică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Studenții Facultății de Matematică și Informatică au oportunitatea de a obține diplome duble, dar și ce este mai important, pot obține studii de calitate într-un domeniu care duce lipsă acută de specialiști. Studenții specialităților informatice sunt, de regulă, angajați în câmpul muncii chiar începând cu anul unu de studii, combinând eficient studiile și munca. La absolvire 100% dintre studenți sunt angajați în câmpul muncii.

Dragă absolvent de liceu, dacă cauți un domeniu profesional dinamic, cu o activitate interesantă și mereu atractivă, dacă dorești să fii la curent cu secretele profesionale din domeniile tehnologiilor informaționale, dacă dorești să-ți faci studiile într-un mediu academic și universitar de elită, având niște profesori talentați și de vocație, atunci Facultatea de Matematică și Informatică este anume locul unde vei găsi toate acestea.